Frygten for at glemme den døde

Hvis du lige har mistet én, der var af stor betydning for dig, husker du sikkert stadig dette menneske tydeligt. Du ser ham/hende for dig under sygdomsforløbet eller lige inden dødsfaldet. Eller du ser billeder for dig fyldt med minder.

Er der gået nogen tid siden dødsfaldet, har frygten måske meldt sig hos dig som hos så mange andre: Hvad nu hvis jeg glemmer ham/hende! Det kan jeg ikke holde ud!

Jeg kan fortælle dig, at det sker aldrig. Et værdifuldt menneske glemmes aldrig. Derimod vil måden, du husker og mindes den døde på, ændre sig med tiden. Det vil føles naturligt for dig, fordi du også selv ændrer dig – som du har gjort det igennem hele dit liv. For de fleste er frygten størst i det første år eller to.

Nedenfor har jeg skrevet en liste med forslag til, hvad du kan gøre for at huske både små og store ting og hændelser fra det liv, du har haft sammen med den, du har mistet:

  • Skriv minder ned i en særlig udvalgt notesbog eller hæfte.
  • Stil billeder frem af den person, du har mistet. Skift dem eventuelt ud en gang imellem, så du ser hende/ham, som hun/han var på forskellige tidspunkter gennem jeres liv sammen.
  • Skriv forløbet omkring dødsfaldet ned så detaljeret som muligt i et hæfte eller en bog. Du vil ofte føle behov for at vende tilbage og finde ud af, hvad der skete hvornår og hvordan. Det hjælper dig med at gøre tabet virkeligt lidt efter lidt.
  • Lav en mindebog: anskaf dig et større hæfte med kraftigt papir eller en mappe til udklip. Skriv minder ned, sæt fotos ind og andet der kan klistres ind (udklip, programmer, tegninger mm.)
  • Lav en mindekasse: gem vigtige ting med stor affektionsværdi i en kasse, f.eks.: fotografier, dagbøger, nedskrevne oplevelser, ur, briller, smykker, nøgler, kalender, kasket, Cd´er, breve, tøfler og andre mindre ting)
  • Lav en mindevideo: der findes redigeringsprogrammer, der kan downloades gratis fra nettet (f.eks. har jeg brugt iMovie på Mac, til Windows findes f.eks.: Pinnacle Studio). Du kan vælge et tema, finde fotografier dertil og bruge musik til underlægning.
  • Traditioner: mærk godt efter, hvordan du har lyst til, at årsdagen for dødsfaldet skal markeres og vær tro mod dine følelser. Måske samles familien, kirkegården besøges eller et sted, der rummer særlige minder. På samme måde kan der skabes traditioner for markering af fødselsdage og andre mærkedage.
  • Musik: optag forskellige musikstykker, der rummer mange minder og måske var af særlig betydning for den døde. Saml dem på en CD, som du også kan lave et smukt omslag til.

Jeg håber, du kan bruge nogle af mine forslag, og at du vil få glæde af dem.