Glæde og sorg i julen

Dette indlæg skrev jeg knap 3 år efter min eksmands død:

Jeg og mine to sønner skal nu holde vores tredje jul siden min eksmand, min tætteste ven, og deres far døde. Måske skal du holde den første jul uden den, du mistede, eller måske er det allerede en del år siden, dødsfaldet skete, hvor du mistede et betydningsfuldt menneske. Vi oplever smerten forskelligt, for den ændrer sig gennem årene, men dens rod er den samme, den kærlighed der bliver ved at leve dybt i hjertet.

Hvad stiller du op med julen, hvis du lige har mistet? Det bedste råd, jeg kan give dig, er at se i øjnene, at der ikke er noget at stille op. Det er, som det er. Men måden, du møder den kendsgerning på, kan gøre en stor forskel. Det er både min og mange af mine klienters erfaring, at den største hjælp er at være tro mod sig selv. Det vil sige: Kræv ikke mere af dig selv, end du ved, du kan klare. Du orker sikkert ikke en brøkdel af det, du plejer, og det er naturligt i den situation. En dag vil du igen være parat til glade juletraditioner, selvom du slet ikke kan forestille dig det lige nu. Husk også at bede om hjælp til alt det praktiske hvis du har brug for det.

Og os der har mistet for 2-3 år siden … For mit eget vedkommende begynder min familie i år på en ny tradition, hvor mit hjem bliver centrum for juleaften. Jeg har holdt den ofte før, men kun for min eksmand og vores to børn. Fra i år samles størstedelen af min familie hos mig, og det glæder jeg mig til. Savnet efter eksmand vælder stadigvæk op i mig vækket af dufte, melodier, minder. Juleaften sker det igen, især når jeg sidder i kirken og synger de
salmer, vi begge to elskede så højt. De vækker lag i mig, der ligger dybt og som der altid er kontakt til som et lille kildevæld af ubetinget kærlighed.

Og for dig, der har mistet for endnu længere tid tilbage, forestiller jeg mig den helt særlige forening af sorg og glæde, der kaldes vemod, blive endnu mere fremtrædende i forbindelse med julen. Minderne vækker glæde og samtidig rører smerten på sig igen dybt inde i hjertet. På samme tid bliver det muligt at være glad, taknemmelig og sørgmodig.

Jeg ønsker dig en dejlig jul og et velsignet nytår.