Musikken løsner op og heler

Den musik, der vækker stærke minder om den afdøde, kan være for svær at lytte til. Selvom det måske drejer sig om lige den musik, du selv holder aller mest af, bliver det for voldsomt, for det er, som om savnet efter den døde mangedobles.

Det er sværest det første år efter dødsfaldet, men der kan gå flere år, inden du får lyst til at høre denne særlige musik, nemlig den dag hvor du kan høre den ”forfra”, faktisk som var det første gang, du hørte den. Et sted i baggrunden mærkes nu snarere vemodighed end smerte, og selvom kærligheden gør øjnene blanke, varmer det at mærke den. Denne nye oplevelse af musikken skyldes, at du nu er i stand til fuldt ud at rumme dit tab. Musikken vælter dig ikke længere omkuld eller slynger dig rundt i voldsomme, smertefulde følelser. Du er begyndt at tage musikken til dig igen, nu som din egen.

Det er en god ide for de fleste at vente med at lytte til den svære musik, indtil de mærker, det er tiden at prøve. Derimod vil jeg opfordre dig til at lytte til anden smuk musik, også selvom det måske gør ondt. Det, jeg kalder hjertemusik, har en lindrende og balancerende effekt, som kan være en virkelig stor hjælp, når du synes, du er ved at gå i stykker eller ingen steder kan holde ud at være. Jeg kalder det hjertemusik, fordi det rører hjertet dybt og får dig til at falde til ro eller får dig til at give slip. Tanken om at give slip kan virke skræmmende, fordi du nødig vil miste kontrollen over dine følelser. Imidlertid er det noget helt særligt at give slip i forbindelse med smuk musik. Da hviler du omgivet af den og kan flyde afsted med strømmen af klange og melodier. Måske kommer du til at græde, endda voldsomt, men det vil gøre dig godt. Du løsner op, hvor du var stram og stiv, og du mærker dig selv lidt bedre igen. Du kan føle dig træt bagefter, men du er mere samlet end før.

Det er selvfølgelig individuelt, hvilken musik der rører hjertet dybt. For mit vedkommende er det mest klassisk musik, men også stille jazz og new ages musik.

Hjertemusik er et stærkt og fint redskab til at hjælpe dig selv, når du har brug for at løsne op og blive helet.