En række redskaber ved søvnproblemer

Herunder finder du en række forslag til, hvordan du kan hjælpe dig selv, når du har problemer med at sove. Læs det igennem og brug de redskaber, du har lyst til. Gå ind og kig på siden engang imellem. Dine behov kan ændre sig.

INDEN DU GÅR I SENG:
– Tag et langt, varmt bad og gå straks i seng. Sørg for at der er køligt i rummet. Er du kuldskær, kan du tage flere tæpper ovenpå dynen. Den friske luft gør dig godt.
– Sørg for at være i ro den sidste times tid, inden du går i seng. Dvs ingen oprivende TV, romaner eller lignende.

HVIS DU HAR SVÆRT VED AT FALDE I SØVN:
– Holder du af at læse i sengen, så vælg noget, der virker opløftende eller/og beroligende på dig. Læs ikke for længe.
– Lav afspænding (se “Afspænding ved søvnproblemer”).
– Læg hænderne på maven og hold opmærksomheden der. Følg mavens bevægelser i forbindelse med åndedrættet som det eneste.
– Når du ånder ind, siger du i dit indre: “Jeg ånder ind”, og når du ånder ud, siger du i dit indre: “Jeg ånder ud”. Du trækker vejret, som du føler naturligt. Det er ikke ordene ,der styrer åndedrættet, ordene følges med åndedrættet.
– Lyt til stille, smuk musik.
– Lyt til en cd med afspænding.

HVIS DU VÅGNER OM NATTEN:
– Du kan bruge alle redskaberne ovenfor, hvis du føler for det.
– Øv dig i at acceptere, at det er svært for dig at sove. Kan du acceptere det, tager du det roligere, og så får du hvilet bedre og falder måske endda i søvn.
– Hvis du er et spirituelt menneske, kan du bede englene om at komme til stede. Forestil dig at du hviler i englenes kærlighed, den blideste, kærligste favn.
– Du kan kalde fred ind i dit hjerte, f.eks.: Universets fred, kom ind i mit hjerte, eller Guds fred, kom ind i mit hjerte.

HVIS DU VÅGNER MEGET TIDLIGT OM MORGENEN:
– Du kan bruge af ovennævnte redskaber
– Forsøg at få fred med, at sådan er dine vilkår lige nu: f.eks.: du sover frem til kl. 4, og tiden derefter er hviletid.

Det er meget hårdt og udmattende ikke at kunne sove om natten. Jeg håber, et eller flere af mine forslag kan hjælpe dig. Og husk! Selvom du tror, det aldrig får ende, så viser alle vi, der er kommet igennem, at det vil få ende. Også for dig.